Lotz János-emlékéremmel tüntették ki Mészáros Andrást és Sándor Annát

Újabb elismerést kapott a szlovákiai magyar tudós közösség.

A VIII. Nemzetközi Hungarológiai Kongresszuson Lotz János-emlékérem kitüntető díjat és oklevelet kapott Mészáros András filozófus, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja és Sándor Anna nyelvész, az MTA külső köztestületi tagja.. A Nemzetközi Magyarságtudományi Társaság Választmánya 2016. augusztus 21-én döntött a Lotz János-emlékérem díjazottairól.

A díjat ötévente ítéli oda a Nemzetközi Hungarológiai Társaság Választmánya.

A Lotz János-emlékérem mindazoknak a nem Magyarországon élő hungarológusoknak adományozható, akik a magyar nyelvészet, irodalomtörténet, művelődéstörténet vagy néprajztudomány terén nagy jelentőségű kutató, oktató- és szervezőmunkát végeznek, hozzájárulnak a fenti tudományágak fejlődéséhez és megismertetéséhez. A LotzJános-emlékérem – Ligeti Erika szobrászművész alkotása. Mészáros András, a pozsonyi magyar tanszék létének fenntartásáért, több száz diák oktatásáért, a szlovákiai magyar filozófiai kutatások megalapozásáért és elért tudományos eredményeiért, tudományszervező tevékenységéért

Sándor Anna a díjat a nyitrai magyar tanszék életben tartásáért, több száz diák oktatásáért, a szlovákiai nyelvjárástudomány területén végzett kimagasló tudományos munkájáért, s tudományszervező tevékenységéért kapta.

Díjazottak volt még Anssi Halmesvirta, a Jyväskyläi Egyetem történésze, a magyar történelem és kultúra finnországi és külföldi kutatásában, szakmai és széleskörű megismertetésében végzett több évtizedes hungarológiai munkásságáért.

Az érmet a díjazottak 2016. december 7-én a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Kara által rendezett ünnepi estjén vehetik át. Az emlékérmet Andrea Seidler, a Nemzetközi Hungarológiai Társaság elnöke és Monok István, a Társaság alelnöke adja át.