Hírek, események

Felmutatni az eredményeinket!

Ez is lehetett volna a jelmondata a Szlovákiai Magyar Akadémiai Tanács (SZMAT) 2014. december 12-én Somorján a Fórum Kisebbségkutató Intézet székházában megtartott éves közgyűlésének és konferenciájának. Ahogy az egyes szakosztályok vezetőinek beszámolóiból kiderült, a szlovákiai magyar tudományos társadalom komoly hazai, sőt nemzetközi teljesítményekkel büszkélkedhet. A tizenegy szakosztályt több mint 180 tudós, kutató alkotja, akik egyben a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) külső köztestületi tagjai is. A szakosztályok részéről Csehy Zoltán, Vančoné Kremmer Ildikó, Simon Attila, Mészáros András, Fehér Sándor, Bauer Győző, Hulkó Gábor, Nagy Melinda, Miklós László (távollétében írásos beszámolót küldött), Bukor József, Szabó Pál és Dusza János tartott nagyon tartalmas beszámolót az egyes kutatók munkájáról, publikációiról, tudományos eredményeiről.
A SZMAT tavaly alakult. Az elmúlt évi tevékenységéről Dusza János, az egyesület elnöke számolt be, az MTA részéről pedig Kocsis Károly, az MTA Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottságának elnöke mondott üdvözlő beszédet, kiemelve a SZMAT szerepét a szlovákiai magyar tudományosság szervezésében. Az MTA-nak Kolozsvárott területi bizottsága, Vajdaságban és Szlovákiában pedig akadémiai tanácsa működik. A jövőben a SZMAT tevékenységéről a most kialakított honlapján tájékoztat majd, amely a www.new.szmat.sk címen érhető el.

Tudományos tartalmak a digitális térben

A Fórum Kisebbségkutató Intézet Tudományos tartalmak a digitális térben címmel tartott bemutatkozóestet a komáromi egyetemistáknak  2014. november 11-én a Selye János Egyetemen. A rendezvényen Simon Attila igazgató a kutatóintézet küldetését és szervezeti felépítését ismertette, Konkoly László az FKI honlapjának digitális tartalmait mutatta be, Roncz Melinda a honlapról elérhető könyvtári adatbázist és a Bibliotheca Hungarica tevékenységét hozta az érdeklődők számára közelebb, Csanda Gábor a Fórum Társadalomtudományi Szemléről és az intézet könyveiről beszélt. A rendezvényre, melyen mintegy hatvan érdeklődő selyés egyetemista vett részt, a Magyar Tudomány Ünnepe sorozat részeként került sor.

 

Diákköri Konferencia

VIII. Felvidéki Tudományos Diákköri Konferencia (Nyitra) szakmai támogatása, szakértői hálózat kiépítésében való segítség.

Elismerés

Kovács László orvosprofesszor, Madarász László, professzor és Tóth Károly, a Fórum Kisebbségkutató Intézet igazgatója a hazai magyar tudományosság érdekében végzett munkájának elismeréseként a Magyar Érdemrend tisztikeresztje állami kitüntetésben részesült.

Előadássorozat

A Magyar Tudomány Ünnepe (2013) alkalmából Bauer Győző, Dusza János, Hulkó Gábor, Flórián Károly előadássorozata a Selye János Egyetemen.

A Szlovákiai Magyar Akadémiai Tanács első közgyűlése

2013. november 11-én tartotta első közgyűlését Somorján a Fórum Kisebbségkutató Intézet székházában a Szlovákiai Magyar Akadémiai Tanács. Megválasztotta a választmányát, vezetőségét és az egyes szakosztályok vezetőit.