A SZMAT közgyűlése Alsósztregován

     2020. január 23-án tartotta hetedik közgyűlését a Szlovákiai Magyar Akadémiai Tanács Alsósztregován, a Madách-kastélyban. A találkozó rangját és súlyát emelte, hogy részt vett rajta a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Lovász László akadémikus is, aki nemcsak vendégként jött el a szlovákiai külső köztestületi tagok közé, hanem előadást is tartott Hálózatok: fejtörőktől az új tudományos paradigmáig címmel. Lovász László ennek a témának az egyik, nemzetközileg legismertebb kutatója, a hallgatóság ezért szakavatott bevezetést kapott abba a témakörbe, amelyik az eredeti matematikai gráfelméletből kifejlődve mára már társadalomtudományi, sőt humán tudományi paradigmává is vált.

      A közgyűlés második fő programpontja a Fiatal kutatók a szlovákiai magyar tudományosságért díj odaítélése és átadása volt. Az elmúlt évben ezt a díjat Tóth Tar Éva humángenetikával és Tóth-Bakos Anita zenepszichológiával foglalkozó fiatal kutatók kapták, akik rövid előadásban mutatták be kutatási témájukat.

        A közgyűlést üdvözölte rövid beszédében Kocsis Károly akadémikus, az MTA HTMT elnöke, aki kitért arra a kérdésre is, milyen arányban tagozódik be a szlovákiai magyar tudós társadalom az MTA köztestületébe, és hogy milyen feladatok várnak a SZMAT-ra ezen a területen. Morvai Tünde, az MTA HTMT titkára pedig az MTA-nak azon programjairól tájékoztatott, amelyek a külső köztestületi tagokat hivatottak támogatni a magyar és az egyetemes tudományosságba való integrálódásban.

       A SZMAT 2019-es tevékenységéről és a 2020-as munkatervről Mészáros András, az MTA külső tagja, a SZMAT elnöke tájékoztatta a jelenlevőket. (A beszámolót lásd a mellékletben!) A rákövetkező vitában Lovász László, Juhász György, a SJE rektora és Szabó Pál a SZMAT tevékenységét méltatták, Kubičko Kucsera Klára pedig a szlovákiai magyar művészettörténet szakmai utánpótlásának hiányosságairól beszélt.

       A közgyűlés záró programpontjaként a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumának helyi munkatársnője tárlatvezetést tartott a résztvevőknek, amelyben ismertette a Madách-kastély és a Madách-család történetét, és bemutatta az Ember tragédiáját interaktív módon feldolgozó állandó kiállítást.